MOTORRIJLESSEN

Voor de motor zijn er drie verschillende rijbewijzen, namelijk: de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A). Onderstaand leggen wij uit welk rijbewijs je wanneer kunt halen.

De lichte motor – A1

Vanaf 17 jaar mag je hiervoor een theorie-examen afleggen. Ook mag je vanaf 17 jaar alvast beginnen met rijlessen als je je motortheorie-examen of een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen.

WAAROM RIJSCHOOL LOTUS?

  •  Gratis kleding te leen
  •  Spoedcursus
  •  Proefles mogelijk
  •  Wij rijden het hele jaar

De middelzware motor – A2

Wanneer je geslaagd bent voor het motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt mag je vanaf 20 jaar rijlessen nemen voor de middelzware motor (A2). Ook mag je vanaf 20 jaar praktijk examen doen voor dit rijbewijs. Wanneer je je rijbewijs A2 hebt behaald, heb je automatisch ook het A1 rijbewijs.

De zware motor – A

Vanaf 21 jaar mag je het rijbewijs voor de zware motor halen. Je ontvangt dan direct je A1 en A2 rijbewijs. Wanneer je het A rijbewijs voordat je 24 bent behaald, krijg je een code 80 vermelding. Dit houdt in dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen.

Twee jaar na het behalen van de A rijbewijs komt de code 80 te vervallen, of wanneer je voor die tijd al 24 jaar bent geworden. Heb je voor het behalen van je A rijbewijs het A2 rijbewijs al behaald? Dan vervalt code 80 op het moment dat je het A2 rijbewijs twee jaar in bezit hebt. Wanneer de code 80 vermelding voordat je 24 jaar bent vervalt, moet je bij de gemeeste een nieuwe rijbewijs aanvragen zonder code 80.

Praktijklessen

Bij de praktijkles kom je naar de motorrijschool toe, waar je gratis de beschikking hebt over: kleding, een helm, handschoenen en regenkleding.

De motoropleidingen bestaan uit twee onderdelen, namelijk voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD).

AVB: Deze lessen staan geheel in het teken van voertuigbeheersing en bijzondere verrichtingen. De bijzondere verrichtingen bestaan uit 12 motoroefeningen. Hierbij kun je denken aan remtechniek, slalom rijden, achtjes draaien etc. Deze lessen vinden plaats op een oefenterrein. Je kunt met deze lessen beginnen wanneer je een autorijbewijs hebt, of in het bezit bent van het theoriecertificaat.

AVD: Pas als je de motor volledig beheerst, gaan we de openbare weg op. Je begint op rustige wegen en zal dan stap voor stap alle aspecten van het veilig motorrijden behandelen en natuurlijk worden er ook enkele examen-routes behandeld. Met behulp van een portofoon begeleidt de instructeur jou. Voor het AVD examen moet je in het bezit zijn van theorie en AVB.